26.3.2023 17.00
Naiset - Helsinki United II3 - 3 » 26.3.2023 14.00
Tiikerit - Naiset2 - 2 »

LaitamainosLaitamainos näkyy kaikissa seuran harjoitus -ja ottelutapahtumissa. MainoksenLue lisää »

LoSB:n naiset ottivat makoisan voiton SSV:stä

17.11.2007

Tänään Tennarissa pelatusta naisten 1. divisioonan ottelusta LoSB-SSV muodostui juuri niin jännittävä ja tapahtumarikas, kuin etukäteen osattiin jo odottaakin. Nämä kaksi joukkuetta ovat niin tasaisia keskenään, että tällä kaudella pelatusta kolmesta ottelusta yksi on päättynyt tasan ja kaksi peliä on mennyt maalin marginaalilla molemmille joukkueille kertaalleen.

LoSB-kentälliset ottelussa:

Maalissa: Pauliina Pekki

Puolustajaparit: Jonna Dahlman-Neea Moilanen, Saija Ilves-Meri Vahtera

Hyökkäysketjut: Tiia Kaukojärvi-Taru Mäkelä-Mira Kilpiäinen, Miia Kähkönen-Henna Savilampi- Anna Mälkki, Nina Pisteri-Salla Kylmänen-Saila Roine.

Avauserässä LoSB hallitsee - SSV iskee vastaan

Ottelun avauserä käynnistyi kotijoukkueen hallinnalla ja ennenkaikkea LoSB pelasi vieraita rohkeammin ja aggressiivisemmin. Ensimmäiset 5 minuuttia peli pyöri enimmäkseen SSV:n kenttäpäädyssä, mutta laatupaikoille kotijoukkueen eväät eivät vielä tässä vaiheessa riittäneet. Vierailija SSV tyytyi matalampaan 2-1-2 karvaussysteemiin ja joukkue kyttäsi vastaiskupaikkoja viininpunaisten mahdollisista virheistä.

Valitettavasti se kotijoukkueen virhe tuli reilun viiden minuutin jälkeen, kun LoSB:n Jonna Dahlman syötti oman puolustusalueen kulmasta suoraan vastustajan lapaan keski-alueelle ja katkon jälkeen vieraat toimittivat pallon suoraan maalinedustalle, josta SSV-pelaaja sai sen rauhassa siirtää LoSB-vahti Pauliina Pekin selän taakse. 0-1 SSV:lle.

Maalin jälkeen SSV sai selvästi lisää virtaa otteisiinsa ja ote kääntyi hetkeksi vieraille. LoSB hieman lamaantui tästä avausosumasta, sillä vaikka joukkue oli selvästi hallinnut peliä siihen saakka, niin silti taululla oli vierasjohto 0-1. Suurimmat ongelmat viininpunaisilla oli avauspelaamisessa, sillä harhasyöttöjä ja keskialueen menetyksiä tuli luvattoman paljon. Näistä harhasyötöistä saa myös hyökkääjät ottaa vastuulleen useamman, sillä liian monta kertaa kaikki hyökkääjät lähtivät juoksemaan karkuun kun oma puolustaja oli avaamassa peliä. Kaikki hyökkääjät ei voi juosta pelkästään syvälle, jonkun on myös tultava vastaan syöttöjä.

Mutta LoSB tasoitti pelin ajassa 13.49 ja tilannetta edelsi hienoa kotijoukkueen pallon hallintaa. Ensin keski-alueella Tiia Kaukojärvi laittoi selän takaa jättösyötön puolustaja Meri Vahteralle joka löysi poikittaissyötöllä toisesta laidasta aivan vapaaksi jätetyn pakkiparinsa Saija Ilveksen, jonka tulinen laukaus ei jättänyt mitään mahdollisuuksia SSV-maalivahdille. Hienosti rakennettu maali!

Avauserän 15 minuutilla SSV kilauttaa pallon jo LoSB-maalin tolppaan, mutta onneksi tästä jälkitilanteesta ei kovin vaarallista tilannetta enää päässyt syntymään. Uudella nuorella tulokkaalla naisten joukkueessa eli Miia Kähkösellä oli erän lopulla kaksi avopaikkaa viedä kotijoukkue johdossa erätauolle, mutta ensimmäisessä syöttö tuli hänelle hieman liian eteen ja toisessa LoSB-pelaajan veto maalin edestä vaan epäonnistui ja näin erätauolle lukemista 1-1.

LoSB:n maalin iskee naisten joukkueen ensikertalainen

Toiseen erään lähdettiin täysin samalla kaavalla kuin ensimmäiseen, mutta otteet kentällä selvästi kovenivat puolin ja toisin. En nyt kovin usein arvostele erotuomareita näissä otteluraporteissa, mutta tänään erotuomaripari ei onnistunut kyllä kovin hyvin, valitettavasti. Aivan liikaa tuli vääriä tuomioita ja ehkä pahinta oli se, että mitään linjaa esimerkiksi mailalla pelaamisessa ei tänään ollut. Tästä kärsivät tänään molemmat joukkueet.

Pelikellon näyttäessä aikaa 25.08 siirtyi LoSB 2-1 johtoon joukkueen ensikertalaisen toimesta. Myös jalkapalloa pelaava B-juniori Salla Kylmänen sai pallon Saija Ilvekseltä ja tämä nuori LoSB-pelaaja laukoi ensin läheltä pienestä kulmasta kohti maalia ja tämän jälkeen Kylmänen seurasi oman laukauksen reboundin loppuun asti ja survoi väkisin viininpunaisille johtomaalin. Ennakkoluuloton esitys nuorelta lupaukselta.

Maalin jälkeen pelissä edettiin melko sekavissa merkeissä, sillä vauhtia oli yli oman taitotason ja ottelu muuttui erittäin rikkonaiseksi. Ajassa 33.28 kotijoukkueen Neea Moilanen joutui rikkomaan oman maalin edessä rangaistuslaukauksen arvoisesti ja jos tuomari olisi maltillisesti noudattanut hyötynäkökohtaa tässä tilanteessa, niin SSV:n jatkotilanteessa tekemä maali olisi pitänyt ehdottomasti hyväksyä. Selkeä tuomarivirhe.

Rangaistuslaukaukseen päävalmentaja Tommi Fäldt vaihtoi LoSB:n maaliin Jenni Sassin. Entinen kovan luokan liiga-pelaaja Marika Salminen asettui suorittamaan "rankkaria" ja harhautus näytti jo onnistuvan, kunnes viime tipassa Sassi sai sormenpäät pallon eteen ja näin SSV:n rangaistuslaukaus kuivui kokoon. Erätauolle siirryttiin siis lukemista 2-1.

Päätöserä avointa salibandya

Kotijoukkue iski heti päätöserän ensimmäisellä minuutilla vapaalyönnistä. Puolustaja Saija Ilves siirsi pallon vaparista poikittain oikealle ja Henna Savilampi laukoi suoraan syötöstä maitolasin korkuisen vedon maalin takanurkkaan yli vastustajan maalivahdin jalan. Näin viininpunaiset olivat saaneet lentävän lähdön kolmanteen erään johtaen ottelua nyt 3-1.

Mutta SSV iski kavennuksen viisi minuuttia myöhemmin. Ensin kotijoukkueen Taru Mäkelällä oli avopaikka SSV:n maalinedustalla, mutta heti seuraavasta hyökkäyksestä iski vieraat. SSV:n Nicole Renvall antoi hyvän syötön Marika Salmiselle maalin takatolpalle ja tämä entinen liigapelaaja ei erehdy näistä paikoista, vaan siirsi hallitusti tilanteeksi 3-2.

Tämän jälkeen kotijoukkueelle iski taas pienoinen paniikki ja viininpunaiset eivät osanneet pelata maltillisesti yli keskialueen, vaan joukkue puski jääräpäisesti laitoja pitkin vaikka siellä oli jo valmiina SSV-pelaaja peittämässä syöttösuuntaa. Pelikello pysähtyi aikaan 53.19 kun SSV tuli jo tasoihin. Rita Ranne laukoi Marika Salmisen hyvästä syötöstä vieraat tasoihin ja tässä vaiheessa näytti pahalta viininpunaisten osalta.

Mutta LoSB kuittasi tasoitusmaalin alle 20 sekunnissa. Kotijoukkueen puolustaja Neea Moilanen pääsi kuin varkain etenemään laidalta kohti SSV-maalia ja Moilanen paukautti todella vihaisen vedon vastustajan maalin etu-yläkulmaan ja SSV-maalivahti Laura Soippi oli täysin vailla mahdollisuuksia. Tilanne siis 4-3.

Pelikelloon pari minuuttia lisää ja jälleen viininpunaiset iskivät. Henna Savilampi löysi hyvällä syötöllään SSV-maalin edestä vapaaksi jätetyn Anna Mälkin ja tämä siirsi kotijoukkueen riemastuttavasti jo 5-3 johtoon ja peli alkoi näyttää selvältä. Mutta sitä se ei suinkaan vielä ollut missään tapauksessa.

Ajassa 56.23 SSV sai vapaalyönnin hyvästä paikasta ja vaikka LoSB:n Nina Pisteri lähti oikeaoppisesti peittämään SSV:n pientä siirtoa muurista sivuun, niin tällä kertaa vastustajan laukaus oli vaan niin laadukas, että Pisteri, eikä maalivahti Pekki pystynyt sitä peittämään. Ottelun loppuhetket olivatkin sitten melkoista jännitysnäytelmää ja SSV laukoi mm pari minuuttia ennen pelin loppua pelivälineen jo ylärimaan, mutta onneksi viininpunaiset kestivät tällä kertaa vieraitten loppurynnistyksen hienosti ja voitto kirjattiin LoSB:lle lopulta maalein 5-4!

Loppukommentit:

Nämä sarjapisteet maistuivat LoSB:lle todella makealta, sillä SSV kuuluu ehdottomasti viininpunaisten päävastustajiin tällä kaudella. Mielestäni LoSB oli juuri maalin verran vastustajaa tänään parempi ja ansaitsi näin voittonsa. Ehkä yksi pelin ratkaisuista oli LoSB:n laajempi materiaali, kun taas vieraat olivat liikaa ykköspelaajansa Marika Salmisen varassa.

LoSB on ottanut kauden edetessä rohkeasti mukaan uusia junioreita naisjoukkueeseen ja tämä ratkaisu on hatunnoston arvoinen asia. Esimerkiksi Miia Kähkönen ja Salla Kylmänen tuovat joukkueeseen kaivattua nopeutta ja energiaa, sekä se mahdollistaa aktiivisemman pelitavan kun reserveissä riittää pelaajia kentälle jonkun tilalle.

Tämäkin ottelu osoitti, että LoSB tarvitsee kentälle kolmea hyökkäyskentällistä. Näin joukkue jaksaa pelata 60 minuuttia aktiivisesti, eikä tarvitse koko ajan passailla väsymisen pelossa. Esimerkiksi tänään ns. profiilipelaajat ykköskentällisessä oli pimennossa ja vastuun ottivatkin aivan muut pelaajat ( puolustaja Saija Ilves 1+2). Tämä laaja materiaali lupaa hyvää myös jatkossa.

Kritiikkiä tulee ehdottomasti omasta avauspelaamisesta. Pelin avaavat syötöt napsahtivat aivan liian usein vastustajan lapaan ja myös yksi selkeä seikka paistoi avauspelaamisesta läpi. Miksi pitää avata aina laitaa pitkin, vaikka se on jo valmiiksi tukossa. Kannattaisiko tässä tilanteessa levittää peliä painottomalle puolelle, kun koko vastustajan ryhmitys on tukkinut viisikollaan pallollisen puolen. Kun näin yhden kerran tehtiin, niin siitä syntyi myös LoSB:n avausmaali - kiitos Meri Vahteran hyvän pelinluvun.

Tästä on kuitenkin LoSB:n naisten erittäin hyvä jatkaa tuleviin koitoksiin ja niitähän seuraa jatkossa vielä kaksi koti-ottelua ennen joulutaukoa. Ensin vierailulle saapuu Jenni Nikkasen Classic II ja joulukussa tulee Rauman Salba vierailulle Tennariin. Näitä odotellessa ja lopuksi paljon pyydetyt tähdet kehiin!