26.3.2023 17.00
Naiset - Helsinki United II3 - 3 » 26.3.2023 14.00
Tiikerit - Naiset2 - 2 »

LaitamainosLaitamainos näkyy kaikissa seuran harjoitus -ja ottelutapahtumissa. MainoksenLue lisää »

Otteluraportti:

Sunnuntai-aamuksi kello 10 Tennariin oli saapunut mukavasti väkeä seuraamaan naisten 2. divisioonan kärkiottelua LoSB-Indians. Ottelun asetelmathan oli erittäin mielenkiintoiset, sillä joukkueet olivat tasapisteissä lohkon kärkipaikalla. Edellisen kohtaamisen Indians oli vienyt selvästi 7-3 ja molemmat joukkueet ennustivat tästä pelistä tulevan myös maalirikas. Mutta näin ei käynyt.

LoSB lähti otteluun kahdella kentällisellä ja maalissa pelasi Jenni Sassi. Tässä koostumukset:

Tiia Kaukojärvi-Taru Mäkelä-Nina Pisteri
Jonna Dahlman-Ella Roine

Saila Roine-Maria Saarni-Mira Kilpiäinen
Saija Ilves-Meri Vahtera

Avauserä varovaista kyttäilyä

Molemmista joukkueista aisti katsomoon asti pelin panokset ja sen tuomat jännitteet. Alku oli molemmilta erittäin hermostunutta ja jopa ylivarovaista peliä. Virheitä tietenkin vältettiin viimeiseen asti. Vasta erän edetessä molempien joukkueiden peli vapautui hieman ja tilanteita alkoi syntyä molempiin päihin.

LoSB lähti otteluun täysin samanlaisella karvaustavalla kuin mitä LoSB:n miehet käyttävät 1. divisioonassa. Eli 1-2-2, jossa kärkikarvaaja on hieman yli puolen kentän keskellä ja muut kaksi hyökkääjää alempana tukkivat vastustajan mahdolliset laitanousut. Tästä vielä yksi porrastus alemmas ja LoSB:n puolustajat hoitavat omalla alueellaan vastustajan kaksi kärkipelaajaa.

Tämä LoSB:n matalahko karvaus aiheutti pelissä sen, että pelin tempo laski aina siinä vaiheessa, kun Indians sai pallon haltuun omalla puolustusalueella ja LoSB ryhmittäytyi omaan tiiviiseen puolustusasetelmaansa ottamaan Indiansin hyökkäystä vastaan. LoSB antoi painetta vastustajan pakeille ainoastaan silloin, kun oli irtopallo kyseessä, tai pallonriistoon oli selkeä mahdollisuus olemassa. Indians pyöritti palloa alakolmiossa naiselta toiselle, mutta pallonhallinta tapahtui vaarattomalla alueella, joten LoSB:n tiivis puolustuspaketti pysyi melko ehjänä koko pelin ajan ja Indians ei oikein keksinyt lääkettä sen murtamiseen.

Indians kuitenkin aloitti maalinteon pelin alkupuolella, kun LoSB:n puolustus ei saanut siivottua Pia Myllymäen laukauksen reboundia aivan oman maalin edestä. Pallo näytti jo hetken olevan LoSB-puolustajan hallussa, mutta niin vain "Inkkari-hyökkääjä" sai tuikattua pelivälineen Jenni Sassin selän taakse. Maalin jälkeen peliin tuli heti vauhtia ja sykettä lisää. Kaksinkamppailuja tuli pienellä kentällä tietysti paljon ja niissä väännettiinkin oikein urakalla. Pelin panos aiheutti myös sen, että muutamassa tilanteessa tuli turhia "jälkitilannehuitaisuja" puolin ja toisin, ja ne eivät kuulu tähän lajiin millään tavoin.

LoSB tasoitti tilanteen ensimmäisessä erässä, kun se sai vapaalyönnin puolesta kentästä laidan viereltä. Ella Roine siirsi pelivälineen toiselle puolustajalle Jonna Dahlmanille ja tämän tarkka laukaus upposi Nina Pisterin tekemän hyvän maskin ansiosta Indians-maaliin. Peli oli 1-1 ja tilanteiden valossa erätulos oli täysin oikeudenmukainen, sillä ensimmäinen erä oli todella tasainen ja molemmilla joukkueilla oli yhtä paljon laatupaikkoja maalintekoon.

Toinen erä vauhdikasta rymistelyä

Toinen erä alkoikin sitten vauhdikkaammin ja ensimmäiset minuutit mentiinkin nyt enemmän päästä päähän rytmillä. Heti ensimmäisessä vaihdossa Tiia Kaukojärvellä oli mahdollisuus viedä kotijoukkue johtoon avopaikasta, mutta Indians-maalivahti venyi uskomattomaan torjuntaan.

Heti seuraavassa vaihdossa vierasjoukkue Indians puolestaan sai rakenneltua kaksi selvää maalintekopaikkaa, mutta nyt oli vuorostaan LoSB-vahti Jenni Sassin aika näyttää osaamisensa ja hän torjui molemmat Indians-vedot hienosti. Erän edetessä vauhti hieman tasaantui ja molemmat joukkueet alkoivat toteuttaa omaa pelisuunnitelmaansa tarkemmin.

LoSB:n ykköskenttä sai luotua vaarallisimmat tekopaikat Indiansin maalille, mutta kakkoskentästä erottui selvästi Maria Saarni, joka hyvän laukauksen lisäksi jaksoi tehdä kentällä valtavasti töitä. Hieman tarkemmalla sihdillä Saarni olisi voinut tuulettaa paria, kolmea maaliakin.

Päivän komein syöttö nähtiin toisessa erässä, kun oikeaa laitaa viilettänyt Jonna Dahlman luki peliä todella hienosti ja pitkä pystysyöttö löysi toiselta laidalta puolittaiseen läpiajoon päässeen Saila Roineen, mutta viimeistely jäi tällä kertaa uupumaan. Voin rehellisesti sanoa, että katsomo huokaili ympärilläni syvään upean syötön jälkeen.

LoSB siirtyi pelissä 2-1 johtoon, kun vastustajan maalin edessä Tiia Kaukojärvi otti pallon hienosti ilmasta haltuun, kääntyi nopeasti ja toimitti pallon varmasti maalin perukoille. Syötön tähän maaliin antoi Meri Vahtera. Näin saatiin erittäin tärkeä maali viininpunaisille ja LoSB lähti viimeiseen erään yhden maalin johdossa.

Kolmas erä - taisteluvoitto viininpunaisille

Indians-valmentaja piti erätauolla tiukan puhuttelun pelaajilleen ja joukkue tulikin rajusti päälle ensimmäiset erän minuutit. Vierasjoukkue pelasi nyt palloa suoraviivaisemmin kohti LoSB:n maalia ja se tuottikin ajoittain kotijoukkueelle suuria vaikeuksia. Tämä johti myös siihen, että muutaman kerran LoSB:n alakerralle tuli "shokkiavaus" omasta päästä suoraan keskelle vastustajan lapaan. Onneksi hyvän maalivahtipelin pelannut Jenni Sassi hoiti oman osuutensa vakuuttavasti ja myös toisaalta Indiansin viimeistely oli tänään heikkoa luokkaa.

Toki, ei kotijoukkuekaan ilman maalintekopaikkoja ollut päätöserässä, mutta kokonaisuudessa erä oli enemmän Indiansin hallintaa ja LoSB satsasi vastaiskuihin. Indians loi vaarallisimmat maalintekopaikat siten, että pallolliselta laidalta haettiin poikittaissyöttöä painottomalle puolelle takatolpalle ja se olikin muutaman kerran lähellä onnistua siinä, sillä viininpunaiset unohtivat muutaman kerran vastustajan vapaaksi juuri tälle painottomalle puolelle.

Taru Mäkelä ja Tiia Kaukojärvi olivat selvästi merkatut pelaajat Indians-leirissä ja heille annettiin painetta välittömästi. Hienosti he kuitenkin osasivat ajoittain rauhoittaa peliä päätöserässä, eikä haettu väkisin riskillä maalia Indiansin kenttäpäähän. Aina, kun LoSB vain muisti toteuttaa valmentajiensa ohjeita nopeasta pallonsiirtelystä pelaajalta toiselle, niin lohjalaiset olivat vahvoilla.

Peli meni erittäin jännittäväksi kolmannen erän viimeisillä minuuteilla, kun Jonna Dahlmanille vihellettiin jäähy. Indians kyllä pyöritti ylivoimaa hyvin alakolmiossa, mutta laadukkaat laukaukset jäivät puuttumaan tällä kertaa ja näin LoSB selvisi tukalasta tilanteesta sangen helposti ja loppuhetkillä vihelletty Indians-jäähy varmisti jo käytännössä kotijoukkueelle voiton ottelusta. Näin erittäin makeat sarjapisteet jäivät Lohjalle ja samalla kalavelat tuli kuitattua Indiansille.

Loppukommentit:

LoSB:n käyttämä matalahko 1-2-2 karvaus oli viisas veto valmennusjohdolta, sillä näin se sai hyydytettyä Indiansin vauhtipelin lähes tyystin ja oma pakka pysyi tiiviinä hyvin kurinalaisella pelillä. Omassa päässä LoSB pelasi todella pienessä "noppavitosessa", johon ei juuri jäänyt tyhjiä välejä vastustajalle syöttää. Ainoat selkeät paikat viisi-viisi pelaamisessa tulikin vastustajalle silloin, kun se osasi hyödyntää omat puolustajansa vapaana puolesta kentästä ja sieltä pallo toimitettiin maalille.

Itse näkisin, että voiton ratkaisi tässä tasaisessa pelissä LoSB:n kovempi halu voittaa. Se näkyi erityisesti kaksinkamppailuissa, johon viininpunaiset menivät surutta ja voittivat usein taistelullaan pallon omalle joukkueelleen. Jos samanlainen taistelutahto jatkuu kauden muissakin peleissä, niin lohjalaisryhmälle voi povata hyviä aikoja.

Vanha kliseehän on, että joukkueena voitetaan ja joukkueena hävitään, mutta jos joitain pelaajia pitää nostaa esiin tästä pelistä, niin ehdottomasti maalivahti Jenni Sassi, puolustaja Jonna Dahlman ja hyökkääjä Tiia Kaukojärvi ansaitsevat erikoismaininnan. Mutta koko joukkue pelasi hienon ja todella ehjän pelin ja erityisen hienoa oli se, ettei koko joukkueesta löytynyt yhtään heikkoa lenkkiä, vaan jokainen pelaaja pelasi joukkueelle ja pelasi hyvin!

Tässä ottelussa oli vastakkain kaksi hyvää, tasaista joukkuetta ja hyvin pienet marginaalit käänsivät pelin tällä kertaa kotijoukkueelle. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, kun povaa näitä kahta joukkuetta sarjan päättyessä kärkitiloille ja jatkamaan siitä nousukarsintoja eteenpäin. Mutta ei mennä vielä niin pitkälle, sillä kausi on vasta kovin nuori ja ihmeitä voi vielä tapahtua.

Tähän loppuun pelaajakommentit pelistä sekä LoSB:n, että Indiansin leiristä:

Tässä LoSB-puolustaja Meri Vahteran ajatuksia heti Indians-pelin jälkeen:

J: Mitkä tunnelmat näin heti pelin jälkeen ja kommentit pelistä?

M: Olo on onnellinen, sillä peli ei todellakaan ollut helppo puolustajalle. Indians tuli kovaa päälle, eikä aikaa ja tilaa ollut yhtään pallon kanssa. Samoin kaksinkamppailut olivat kovia ja niissä kului paljon voimia.

J: Mihin peli mielestäsi ratkesi?

M: Meillä oli tiivis ja kurinalainen puolustuspeli koko joukkueelta ja pakotettiin Indians tekemään hätäisiä ratkaisuja pelin aikana. Puolustettiin hyvin sen jälkeen, kun päästiin 2-1 pelissä johtoon. Meidän viisikkopeli paranee koko ajan kauden edetessä ja pelaamme myös omaa peliä paremmin silloin, kun on kovempi joukkue vastassa.

J: Mitä valmennusjohto painotti erätauoilla?

M: Valmentajat painottivat oman puolustuspään pelaamista ja rauhallisia ratkaisuja. Tiiviistä ja kurinalaista peliä.

J: Entä kommentit omasta pelistäsi, miten se omasta mielestäsi sujui?

M: Aluksi pallo pomppi lavassa ja olin vähän hermostunut, varmaan ehkä myös vähän siksi, kun peliä oli hehkutettu niin paljon etukäteen joka puolella. Draivi peliin löytyi kyllä nopeasti pelin edetessä ja peli oli jatkossa vapautuneempaa. Ei tämä mikään paras peli ollut minulta, mutta joka tilanteen taistelin loppuun asti. Periksi ei annettu yhtään!

J: Pelasit viime kaudella vielä hyökkääjänä, mutta tämän kauden olet pelannut puolustajana. Miltä se on tuntunut?

M: Se on tuntunut todella hyvältä, vaikka tämä onkin vasta ensimmäinen kausi urallani, kun pelaan puolustajan paikkaa. Valmentaja Tommi Fäldt oli sitä mieltä jo viime kauden lopulla, että kokeillaan minua pakkina, kun alakertaan kuulemma tarvittiin pallollisia pakkeja. Pelaan erittäin mielelläni jatkossakin puolustajana. Meillä on nyt ollut samat pakkiparit jo jonkun aikaa koossa ja minä pelaan yhdessä Saija Ilveksen parina.

Sitten vastustajan kapteenin Pia Myllymäen kommentit tuoreeltaan pelin jälkeen:

J: Kommentit pelistä Pia?

P: LoSB käytti himpun verran paremmin maalipaikat hyväksi ja peli meni ajoittain aikamoiseksi flipperiksi kentän pienen koon takia. Pelialusta oli meille todella outo aluksi, mutta kyllä siihenkin tottui pelin edetessä. Ei me edellisessä kohtaamisessakaan niin paljon parempia oltu kuin numerot osoittivat. Silloin me vaan käytettiin maalipaikat huomattavasti paremmin hyväksemme. Tänään oli kuitenkin aika tehotonta meidän peli kokonaisuudessaan.

J: Mihin peli mielestäsi ratkesi tänään?

P: Kaksi asiaa. Me häröiltiin keskialueella liikaa ja maalinteko ontui.