11.2.2023 17.00
Miehet edustus - PoRe4 - 5 » 4.2.2023 15.00
NIB - Miehet edustus9 - 7 »

Ottelulehtisen mainos miehet edustusJokaisessa kotiottelussa lipunmyynnin yhteydessä katsojille jaetaan ottelulehtinenLue lisää »

PSS - Miehet 1 (7 - 4)

Aika: 5.1.2007 19.00
Paikka: Aurora-halli, Porvoo
Sarja: 1. Divisioona, itälohko

(4-1,1-1,2-2)

Lohjan Salibandyn miesten edustusjoukkue matkasi perjantaina 5. tammikuuta, voitokkaan Tiikerit-ottelun jälkeen, Porvooseen. Vastaan asettui PSS, josta viininpunaisilla ennen tätä ottelua oli hyviä muistoja, sillä juuri PSS oli se joukkue, jolta LoSB nappasi kuluvan kauden avauspisteensä.

Tänään miehet joutuivat tyytymään PSS:a vastaan tappion karvaan kalkin makuun, suklaata ei liiemmin tarjoiltu. Kotijoukkue nappasi kaksi pistettä vahvan avauseränsä ansiosta, eikä päästänyt lohjalaisia missään vaiheessa lähietäisyydelle tulostaululla.

Lohjalaisilta puuttui ottelusta tärkeitä pelaajia loukkaantumisten ja sairasteluiden vuoksi. Poissa olivat maalivahdit Jani Malmelin ja Antti Herlevi, Pekka Rask (ranne), Tero Metso (flunssa, huoltajana), Mikko Mattila (puujalka). Lisäksi, keskiviikon ottelussa itsensä pahannäköisesti loukannut Samuli Reijonen oli kotona toipumassa aivotärähdyksestä ja on poissa kokoonpanosta toistaiseksi. Myös porvoolaisilla oli poissaoloja, joista kenties näkyvimpänä Ville Hautajoki.

Avauserä heikko esitys viininpunaisilta

Ottelun alku oli erittäin tahmeaa pelaamista. LoSB:n jalat olivat jääneet keskiviikon tärkeää voittoa vielä fiilistelemään Lohjalle. PSS oli selvästi aggressiivisempana ja paremmin liikkuvana joukkueena pallollisena selvästi lohjalaisia vahvempi. LoSB lähti karvaamaan tutulla 1-2-2 -systeemillä. PSS vaihteli 1-2-2 ja 2-2-1 välillä, mutta karvasi aavistuksen korkeammalta ja pyrki luomaan painetta erityisesti tietyille LoSB-puolustajille.

Joukkueet ehtivät kertaalleen käyttää kolme pelaavaa kentällistään läpi, kunnes ottelun ensimmäinen maali näki päivänvalon. PSS jauhoi hyökkäysalueella alakolmiossa ja odotti virhettä. Palloa siirreltiin yhdellä kosketuksella alapelaajalta laidoille, kunnes tila laukaukselle löytyi. Ajassa 03.51 Henri Lampi laukoi laidalta PSS:n 1-0 johtoon. Tilanteessa LoSB:n siipenä pelannut, loukkaantumisten jälkeen kokoonpanoon palannut, Raine Siltala jäi juuri ratkaisevasti jälkeen, eikä ehtinyt enää peittämään laukausta.

Minuuttia myöhemmin LoSB iskee kuitenkin takaisin. Tilanne käynnistyi Tomi Kaksosen paraatipelastuksella maaliviivalta ja nopealla avauksella pystyyn laitaan. Kaksosen nopea pelinavaus johti LoSB:n 2vs1- tilanteeseen, jossa Mikko Sinkko vei puolustajan mukaansa ja tarjoili sitten pallon kapteeni Eddy Sobotille, joka kiitti, kumarsi ja laittoi pallon pienestä kulmasta takakulmaan ohi PSS-maalivahti Risto Kaunismaan. Tilanne tasan 1-1.

Valitettavasti tähän loppui avauserän hyvät asiat lohjalaisittain. Hetkeä myöhemmin LoSB-puolustus nukkui oman maalin edustalla ja yksin jäänyt porvoolainen sai laittaa pallon käytännössä tyhjiin. Tämän 2-1 osuman jälkeen, LoSB pääsi hetkeksi vielä takaisin peliin mukaan, mutta sai jälleen kylmän suihkun niskaansa ajassa 12.00, kun maalin takaa maalille heitetty pallo muutti suuntaa LoSB-puolustajasta ja kimposi omaan maaliin. PSS johti 3-1.

Erän loppupuolella LoSB joutui alivoimalle, kun liukkaasti liikkunut PSS-hyökkääjä oli päästä vaaralliseen maalintekopaikkaan ja Tommi Tukiainen joutui rikkomaan. PSS ei ehtinyt kauaa jauhaa ylivoimaansa, kun verkko helähti PSS:n 4-1 maalin merkiksi. PSS jauhoi muutamalla käyttösyötöllä alapelaajalta siiville, poikkisyöttö takatolpalle ja tyhjiin. LoSB:n alivoimaryhmitys höntyili tilanteessa ja pelasi liian levällään jättäen porvoolaisten tarkoille syötöille turhaa tilaa. PSS johti avauserän jälkeen ansaitusti kolmella maalilla.

Toinen erä parempaa peliä, LoSB taistelee

Valmennusjohto oli vetänyt ensimmäisestä erästä omat johtopäätöksensä. Viidellä puolustajalla pelaaminen ei selvästikään toiminut ja pelaamista jatkettiinkin tästä eteenpäin tutuilla pakkipareilla Juvonen-Tukiainen sekä Nivukoski-Uronen. Myös hyökkäyskentällisiin tehtiin muutoksia. Ketjut toisesta erästä eteenpäin näyttivät jotakuinkin tältä:

Savela (Luoma)-Sinkko-Sobott
Mononen-Hiltunen-Aaltonen
Palenius-Lajunen-Bergholm

Ketjumuutokset toivatkin ainakin hetkellisesti uutta virtaa ja taistelutahtoa viininpunaisten pelaamiseen. Taistelutahtoa koeteltiin kuitenkin heti jo kahden pelatun minuutin jälkeen, kun Niko Bergholm tuomittiin pelin viivyttämisestä rangaistuspenkille. Tuomiota kummasteltiin katsomossa porvoolaistenkin toimesta, kenties lähinnä siksi, että ainakin uusituille Aurora-hallin lehtereille tilanne näytti siltä, että Bergholm ei pysäyttänyt liikkeessä ollutta palloa, mutta tuomarit ilmeisesti tulkitsivat hänen lyöneen pallolle lisää vauhtia. Kummallista, mutta totta.

PSS lähti jauhamaan tutulla systeemillä ylivoimaansa. Kis-kis -henkinen pallonsiirtely alapelaajalta siiville pyrki houkuttelemaan lohjalaiset pallonkatkoon. Aikansa, kun tätäkin tehtiin, tila löytyi ja jälleen takatolpalle ilmestyi PSS-hyökkääjä, joka pääsi pistämään pallon käytännössä tyhjiin. Totuuden nimissä on sanottava, että erityisesti tämä 5-1 osuma edelsi komeaa pallonliikuttelua yhdellä kosketuksella mieheltä toiselle.

5-1 osuman jälkeen LoSB pääsi peliin paremmin mukaan. Noin yhdeksän pelatun minuutin jälkeen Eddy Sobott ja Henri Uronen pääsivät 2vs1- tilanteeseen PSS-päätyyn, mutta laukaus kilpistyi maalivahtiin. Välittömästi tilanteen jälkeen käynnistyi nopea PSS-vastaisku, jonka pelasti vain Tomi Kaksosen venyminen pitkin maaliviivaa.

Hetkeä myöhemmin Tommi Tukiainen loukkasi olkapäänsä ja jäi hetkeksi sivuun. Pertti Pekki palasi kokoonpanoon Mika Juvosen pariksi. Tukiainen tuli hetkeä myöhemmin vielä takaisin kentälle, mutta jäi lopullisesti sivuun kolmannen erän alusta asti.

Erän puolivälin tienoilla Tomi Mononen kilautti tolppaa ja LoSB:n lievässä pyörityksessä näyttikin välillä siltä, että PSS olisi hetkellisesti ollut ahdingossa. Kahdentoista minuutin kohdalla LoSB-hyökkääjä Jussi Luoma sai pallon omalla puolustusalueella. Kahden PSS-puolustajan välistä heitetty nerokas läpisyöttö vapautti "Lentävän hollantilaisen" karkumatkalle, jonka päätteeksi "Herra 47" löysi valmentaja Ritvasen Joulupukilta tilaamat pehmeät kädet ja kahvitti maalivahdin pullineen, konjakkeineen ja kavensi lukemiksi 5-2.

Erän loppu oli kosmetiikkaa viimeistä minuuttia lukuunottamatta. LoSB-hyökkääjä Bergholm etenee laitaa pitkin ja lähtee laukaisemaan laidalta kohti maalia. PSS-hyökkääjä tulee myöhässä tilanteeseen ja lyö takaapäin mailaan, jonka seurauksena pallo luonnollisesti lähtee teille tietymättömille. Tuomaripari Kim Kronberg-Juha Parviainen ei tilanteessa rikettä näe, mutta kuulee kentän toiselta puolelta, tunnetusti kovaäänisen rääväsuun, Tommi Paleniuksen haukottelevan ja passittaa miehen protestoinnista boksiin. Viimeiselle erätauolle 5-2 lukemista.

Kolmannen erän komiikkaa - Kronberg vastaan LoSB

Päätöserästä muodostui kummallinen yhden miehen show. Kyllä 3. erässä palloakin pelattiin, mutta valtaosa ajasta vietettiin toimitsijapöydän ääressä, kun erotuomari Kim Kronberg varasti shown.

Neljä ensimmäistä minuuttia oli hyvää peliä puolin ja toisin. PSS oli hallitseva osapuoli, mutta maalivahdit molemmissa päissä pitivät maalinsa puhtaana. Tomi Kaksosen komeat jalkatorjunnat huomattiin myös kotijoukkueen kannattajien riveissä.

Ajassa 44.04 saatiin kuitenkin jo esimakua tulevasta. PSS-hyökkääjä jyräsi selästä päin LoSB-puolustajan lohjalaisten maalin edessä nurin, siirsi pallon viereen joukkuetoverilleen, joka vei PSS:n 6-2 johtoon.

Kymmenen sekuntia pelin käynnistymisestä, Mika Juvoselle tuomittiin rangaistus, joka tuntui herättävän jälleen huvitusta lehtereillä. Nauratti, tai ei, LoSB alivoimalle. Minuuttia myöhemmin tuomaripari oli hetkellisesti jälleen ajan tasalla puhaltaessaan Eddy Sobotille jäähyn, kun Sobott nosti PSS-hyökkääjän mailaa.

Parikymmentä sekuntia Eddyn jäähystä, Mikko Sinkolla ja PSS:n liekeissä olleelle Petri Mäelle tuli keskinäisestä sanailusta rangaistukset. Salomonin tuomio passitti Mäen istunnolle kahdeksi minuutiksi ja Sinkon kahdeksitoista minuutiksi.

Hetkeä myöhemmin, toimitsijoiden painajainen täydentyi, kun Janne Savelalle tuomittiin rangaistus. PSS pääsi minuuttitolkulla jauhamaan ylivoimaa, muttei tällä kertaa onnistunut maalinteossa. Verkot helähtivät kuitenkin LoSB-päädyssä vielä kertaalleen, kun kellot pysäytettiin aikaan 52.49 Niklas Nurmelan kaukolaukauksen löydettyä tiensä Kaksosen selän taakse. Syötön Nurmelan osumaan tarjoili Petri Mäki, joka naputti ottelussa komeat tehot 0+4 ja siirtyi Itälohkon pistepörssin kärkeen.

LoSB otti maalin jälkeen vielä aikalisän ja ryhmitteli miehityksensä uudelleen. Peliin otettiin mukaan penkillä pitkään istuneet Petteri Juutinen ja Dave Küttel, jotka pelasivatkin onnistuneesti viimeiset seisemän minuuttia.

Aikalisän jälkeen käynnistyi vielä lohjalaisten viimeinen takaa-ajon yritys. Kun kolme minuuttia ottelua oli jäljellä nähtiin viininpunaisten komea kavennusosuma. Pallo pelattiin Janne Savelalle PSS-maalin eteen ja "ihmiskuula" pääsi nokikkain maalivahdin kanssa. Savela pysäytti pelin täysin, siirsi pallon toiseen aaltoon Sobotille, joka syöksyessäänkin yltää palloon ja kaventaa lukemiksi 7-3.

LoSB kaunisteli vielä Mika Juvosen ylivoimamaalilla kuudella kenttäpelaajalla pelaten lukemiksi 7-4, mutta joutui tunnustamaan kotijoukkueen paremmakseen. PSS voitti ansaitusti, siitä ei ole epäilystäkään.

Loppukommentit:

Jonkin aikaa salibandyotteluita seuranneena ja kaiken maailman höntsä-alasarjapelejä pelanneena voin todeta, etten ole näin jäätävää tuomarityöskentelyä nähnyt koskaan. Tuomarit eivät tänäänkään maaliakaan tehneet, mutta linjattomat vihellykset puolin ja toisin, etenkin toisin, saivat katsomon fiilikset heittelemään turhautumisesta epätoivoon sekä itkusta nauruun. Oli mielenkiintoista kuunnella vieressä istuneita PSS-kannattajia, jotka tuntuivat ihmettelevän tuomarilinjaa yhtä runsaasti kuin allekirjoittanut, joka ei tietenkään peliä puolueettomasti seuraa.

Outojen puhallusten lisäksi, voisin kuvitella, ettei tuomariparin toinen osapuoli ollut välttämättä kovinkaan helpossa asemassa. Normaalisti voisin olettaa, että kahden metrin päässä tilannetta seuraava tuomari näkee mahdollisen rikkeen, tai sen tekemättä jäämisen paremmin, kuin kentän toisella puolella, pelaajan selän takana seisova tuomari. Tänään näin ei kuitenkaan ollut ja kaikkien onneksi toinen tuomareista oli tilanteissa jatkuvasti tarkkana.

Vaikka olinkin henkilökohtaisesti eri mieltä erotuomarien kanssa, peliä ei lopulta kuitenkaan ratkaistu heidän toimestaan. LoSB oli tänään kankea, eikä jalkaa riittänyt muutamaa poikkeusta lukuunottamatta riittävästi. Poissaolijoista erityisesti Reijosta ja Mattilaa oli tänään ikävä - niin paljon vauhtia pelistä viininpunaistenkin lasien takaa katsottuna puuttui. PSS oli pelaamalla parempi ja tällä kertaa näin.

Valmentaja Ritvasen kommentit pelin jälkeen

T: Semmoinen peli sitten.

K: Emme olleet alussa hereillä yhtään. Sinkon ketju oli ainoa, joka oli pelissä mukana. Yhdellä ketjulla ei pelejä voiteta. Yksittäisten pelaajien henkilökohtaisista virheistäkin rokotettiin tänään heti etenkin 1. erässä.