11.2.2023 17.00
Miehet edustus - PoRe4 - 5 » 4.2.2023 15.00
NIB - Miehet edustus9 - 7 »

Ottelulehtisen mainos miehet edustusJokaisessa kotiottelussa lipunmyynnin yhteydessä katsojille jaetaan ottelulehtinenLue lisää »

Miehet 1 - M-Team (8 - 3)

Aika: 9.2.2007 19.00
Paikka: Tennarin Palloiluhalli
Sarja: 1. Divisioona, itälohko

Ykkösdivisioonan sarjapisteistä taisteltiin Lohjan Tennarissa taas perjantaina. Kotijoukkue LoSB oli saanut tällä kertaa vieraita Helsingistä, kun M-Team saapui mittaamaan viininpunaisten nykykunnon. Ottelusta muodostui loppujen lopuksi lohjalaisten täysin suvereeni näytös, sillä kotijoukkue ei jättänyt vierailijoille mitään mahdollisuuksia ottelun voittoon.

Alku uneliasta, loppua kohti tahti kiristyy

LoSB lähti otteluun tutulla ja toimivaksi todetulla pelikirjalla, jossa joukkue karvaa puolikorkealla 1-2-2 systeemillä. Myös korkeaa karvausta käytetään ajoittain. Lähinnä silloin, kun vastustajan puolustajilla ei ole pallo selkeästi hallussa ja mahdollisuus pallonriistoon on olemassa. Omassa puolustuspäässä ei pelata "noppavitosta", vaan sielläkin käytetään 1-2-2 systeemiä siten, että vastustajan pallonliikuttelun mukaan myös viininpunaisten viisikko siirtyy tiiviisti täyttämään tyhjät syöttövälit vastustajalta pois.

M-Team oli liikkeellä melko kapealla materiaalilla ja sen pelitapa olikin hyvin passiivinen. Siniset perustivat pelinsä matalaan karvaukseen ja vastaiskuihin. Vierailijat pelasivat lähinnä kahdella kentällisellä, kun taas kotijoukkue pyöritti kolmea viisikkoa tasaiseen tahtiin.

Ottelun alku näytti uneliaalta. Kumpikaan joukkueista ei näyttänyt olevan halukas pyörittämään peliä, joten ottelu olikin kohtuullisen väritön ensimmäisten hetkien ajan. Noin minuutin ihmettelyn jälkeen alkoi kuitenkin vähitellen tapahtua. M-Team- hyökkääjä pääsi lohjalaisten merkkausvirheen jälkeen etenemään vapaasti kohti Jani Malmelinin vartioimaa LoSB- maalia ja laukoi tolppaan. Hetkeä myöhemmin vastaava tilanne toistui, mutta tällä kertaa M-Teamin Pekka Ahonen ei erehtynyt, vaan sijoitti pallon etukulmasta ohi ”Mallun” ja vei vieraat 0-1 –johtoon.

LoSB ei kuitenkaan vieraiden nopeahkosta avausosumasta hätkähtänyt. Pari minuuttia myöhemmin nähtiin tilanne, joka toistui useasti illan ottelussa. LoSB avasi pallon syvälle vastustajan kenttäpäätyyn, josta kärkipelaaja haki pallon. Kärki pudotti puolustajille alas, maski oli kunnossa ja verkko helähti – näin kotijoukkueen avausosumassakin. Tuomas Hiltunen kaivoi pallon kulmauksesta, pudotti alaspäin puolustaja Pertti Pekille, joka laukoi pallon etukulmasta tarkasti sisään. Uskaltaisin myös väittää, että M-Teamin maalissa pelannut Robert Mårtensson ei nähnyt mitään. Maski kuntoon, vetoja maalille – yksinkertaista peruspeliä, jolla tasoitusmaalikin syntyi. Tilanne siis 1-1.

Vieraat eivät kuitenkaan vielä luovuttaneet. Hetkeä myöhemmin vaarattoman näköisestä tilanteesta M-Team laukoi itsensä viimeistä kerta ottelussa johtoon. LoSB- puolustus pelasi löysästi ja jätti miehen vapaaksi. Maalivahdille ei mahdollisuuksia tilanteessa jätetty. M-Team johtoon 1-2. LoSB- maalissa Jani Malmelinin alku oli hankala. Viidestä ensimmäisestä laukauksesta kaksi maalia, kaksi torjuntaa ja yksi tolppa. Tämän maalin jälkeen ”Mallu” oli kuitenkin liekeissä.

Kotijoukkue ei kuitenkaan hätkähtänyt 1-2 tappioasemassa, vaan jaksoi uskoa sitkeästi omaan tekemiseensä ja se myös alkoi tuottaa tulosta. Pelikellon näyttäessä aikaa 8.35, Pekka Rask lähetti kaukaa vedon vierailijoiden maalille ja vaikka veto ei ollut kova, niin hyvän maskin ansiosta pallo löysi tiensä M-Teamin maalivahdin selän taakse.

Lisää seurasi erän jälkimmäisellä puoliskolla, kun ensin puolustaja Mika Juvosen laukauksen ohjasi sisään juniorihyökkääjä Jussi Luoma ja näin viininpunaiset siirtyivät pelissä ensimmäisen kerran johtoon. Pelikelloon minuutti tästä lisää, niin taas oli LoSB:n puolustaja asialla. Jere Nivukoski laukoi myös kaukaa ja taas oli lohjalaisten maskipeli kunnossa ja näin Vicky Rostin Sata Salamaa pärähti soimaan jo neljännen kerran LoSB-maalin merkiksi. Erätauolle siirryttiin tilanteessa 4-2 kotijoukkueelle.

Peruspelaamisen ja kiukuttelun ero: LoSB hallitsee toista erää

Toisessa erässä tuli ilmi se tosiasia, että vastakkain olivat joukkueet, jotka olivat menossa sarjataulukossa täysin eri suuntiin. Kun kotijoukkue LoSB on saanut kauden edetessä valtavasti itseluottamusta hyvistä esityksistä, niin vierailijat puolestaan keskittyivät kentällä täysin epäolennaisiin asioihin, kuten ikävään jälkipeliin ja tuomarien arvostelemiseen. Henkinen kantti on M-Teamin joukkueella tällä hetkellä aivan "finaalissa" ja pienetkin vastoinkäymiset saavat joukkueen selkärangan katkeamaan.

Ei toinen erä kotijoukkueeltakaan mikään häikäisevä esitys ollut, mutta joukkue teki kentällä juuri sen mitä tarvittiin, eli puolusti nöyrästi ja iski erän aikana ratkaisevan tuntuiset kaksi maalia vastustajan jäädessä nollille. Kokonaisuudessaan toinen erä oli pikkukoiruuksien sävyttämä "sählyerä" ja pelin taso ei liiemmälti hehkutuksia kaipaa.

Erän puolivälissä toistui tuttu kaava ensimmäisestä erästä, eli LoSB:n puolustaja toimittaa pallon maalille ja kun maski on kohdallaan, niin peliväline uppoaa vastustamattomasti vierasjoukkueen verkkoon. Tosin tähän väliin on pakko todeta, että vaikka viininpunaisten maalinedustapeli olikin tänään hyvissä kuosissa, niin ei ollut M-Teamin maalivahdillakaan tänään paras päivänsä. Maalintekijä Mika Juvonen ja syöttäjänä pakkikaveri Tommi Tukiainen. Tilanne 5-2.

Erän lopulla täysin sama parivaljakko vastasi jälleen kotijoukkueen osumasta ja näin puolustaja Mika Juvonen oli tehnyt jo kahden erän aikana kolme pistettä. Vain reilut 10 sekuntia Juvosen maalin jälkeen, M-Teamin maalivahti Robert Mårtensson pelaa palloa maassa maalivahdinalueen ulkopuolella ja näin LoSB:lle tuomitaan rangaistuslaukaus, jota asettuu suorittamaan kokenut Mikko Sinkko. Aina ei kokemuskaan auta näissä tilanteissa, sillä Sinkolla alkaa pallo pomppia jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja tuloksena on totaalinen epäonnistuminen. Erätauolle lukemista 6-2 kotijoukkueelle.

Päätöserä viininpunaisten varmistelua, jälkipeleiltä ei vältytä

Vielä alkukaudesta olisi ollut pieni epäilys siitä toisen erän jälkeen, että tuleeko LoSB hoitamaan tämän pelin kotiin "turvallisessa" 6-2 johdossa, mutta tällä hetkellä siitä ei ole pienintäkään epäilystä. Niin varmasti ja nöyrästi viininpunaiset pelasivat johtoasemassa, ettei vastustajalle jäänyt mitään saumoja pelin voittamiseen.

Heti erän toisella minuutilla LoSB ratkaisi pelin lopullisesti. Penkiltä kesken peliin mukaan otettu Niko Bergholm tarjoili syötön Samuli Reijosen lapaan ja tämä ei erehtynyt siitä paikasta. Erikoista tässä tilanteessa oli se, että tämä oli kotijoukkueen pelin ensimmäinen maali, joka tuli lähietäisyydeltä. Kaikki muut maalit olivat syntyneet kaukovedoista ja hyvän maskin ansiosta.

Erän puolivälissä kotijoukkueen hurmos jatkuu jälleen maalin muodossa ja tällä kertaa tarjoilusta vastaa "synttärisankari" Jere Nivukoski, joka varmasti saunaillassa väittää syötön olleen harkittu Reijosen lapaan. Joku muu olisi voinut luulla kyseessä olevan laukauksen. Joka tapauksessa maali oli erittäin hieno koulumaali ja Reijonen sai iskeä pelivälineen käytännössä tyhjään pömpeliin Nivukosken kauniista poikittaissyötöstä.

M-Team yritti epätoivoisesti nostaa henkeään ottamalla aikalisän ja taktiikka oli selkeä siitä eteenpäin, sillä vähintään yksi pelaaja jäi kärkkymään LoSB:n puolustusalueelle pitkää avausta ja peli suoraviivaistettiin äärimmilleen vierasjoukkueen toimesta. Se saikin aikaan näennäisen paineen kotijoukkueen alakertaan, mutta loppujen lopuksi nämä ylikovaapelaamiset koituivat vierasjoukkueen tuhoksi siinä mielessä, että viininpunaiset saivat vaparien muodossa rauhoitetuksi omaa peliään.

Yhden kavennusmaalin M-Team sai aikaan pelin lopulla, kun LoSB:n merkkauspeli ontui oman maalin edessä. Tämä oli kuitenkin enää kosmetiikkaa ja näin LoSB jatkaa hienosti oman tavoitteen metsästämistä, eli suoraa säilymistä sarjassa. Tänään LoSB oli juuri sen verran vastustajaa edellä, kuin mitä numerot 8-3 osoittavatkin!

Loppukommentit:

Erikoista pelissä oli se, että peräti viidestä (oikeastaan kuusi) kotijoukkueen maalista vastasivat tänään puolustajapelaajat. Illan kuningas oli tietysti kolme pistettä tehnyt Mika Juvonen, mutta myös Pekka Rask, Pertti Pekki ja Jere Nivukoski ansaitsevat erikoismaininnan otteistaan puolustuspäässä, sekä tietenkin tehdyistä maaleista. Tänään viininpunaisten hyökkääjät olivat hanakasti vastustajan maalilla häiritsemässä ja siitä saadaan pitkälti kiittää tämän illan voitonavaimena.

Kotijoukkueen maalille oli palannut Jani Malmelin ja hän pelasi jälleen kerran varmasti omalla maalillaan ja teki kerta toisensa jälkeen M-Teamin yritykset tehottomiksi. Joukkoon mahtui läpiajon torjunta, muutama refleksitorjunta, pari poikittaisheittäytymistä ja hyviä avauksia. Vakuuttavaa työtä koko pelin ajan, hankalaa alkua lukuunottamatta.

Vastustaja M-Team jätti tänään itsestään vaisun ja ikävän kuvan. Joukkue tuskastuu todella helposti ja kaikki pikkukoiruudet ja jälkipelaamiset eivät kuulu tälle sarjatasolle missään nimessä. Tähän kun vielä lisätään törkeä kielenkäyttö tuomareita ja vastustajaa kohtaan, niin ei hyvältä näytä loppukausi heidän osaltaan. Erittäin epäurheilijamaista käytöstä sekä pelaajilta, että joukkueen valmentajilta tänään. Tuska heijastuu katsomoon asti!

Huolestuttavaa oli myös törkeä mailankäyttö. LoSB- maalissa Malmelin sai kaksi kertaa erittäin pahasti kovan iskun sormilleen, joka lähinnä näytti naurattavan M-Team- pelaajia. Tuomarit (Anssi Tuomi ja Petteri Lesch) eivät vapaalyöntiä tiukempia rangaistuksia iskuissa nähneet, ei edes, vaikka maalivahdilla olivat kädet verillä ja tuomarit tämän näkivät.

Peräänkuulutin otteluennakossa kotiyleisöltä kovaa kannustusta viininpunaisille ja on ollut mukava huomata, että pikkuhiljaa salibandykulttuuri on nousemassa Lohjallakin. Yleisön rytmikkäät taputukset aina silloin, kun LoSB pyöritti suvereenisti palloa vastustajan päädyssä saivat aikaan hallissa todella hyvän tunnelman. Lähes täysi tupa, eli 180 katsojaa ansaitsee myös tänään täydet kiitokset kotijoukkueen tukemisesta. Vielä, kun se kannustus saataisiin aikaiseksi heti ottelun alkuhetkiltä saakka.

Ja sitä tukea todella taas tarvitaan viikon päästä perjantaina, kun vastaan asettuu Tennarissa Westend Indians. Juuri tämän joukkueen kanssa LoSB käy kiivasta taistelua suorasta säilymisestä sarjassa ja vain voitto pitää viininpunaiset mukana tässä taistossa. Indians on tällä hetkellä kaksi pistettä edellä lohjalaisia, joten varsinainen herkkupala on tiedossa ensi perjantaina. Kaikki paikalle kannustamaan viininpunaiset voittoon!

Valmentaja Kari Ritvasen kommentit ottelun jälkeen:

T: Onnittelut tärkeästä voitosta! Valmentajatkin taitavat olla tyytyväisiä tähän otteluun?

KR: Kiitos, kiitos! Kyllä tässä voi tyytyväinen olla. Pystyttiin pelaamaan täysipainoisesti 60 minuuttia, eikä tarvinnut tiivistellä kokoonpanoa yhtään. Pojat pelasivat fiksusti, vain kolme maalia meni omiin. Maalinteossakin onnistuttiin tänään laajalla rintamalla.

T: Kahdeksasta osumasta viisi lähti tänään puolustajien lavasta. Olitteko muuttaneet hyökkäysalueen pelaamista jotenkin, vai mistä moinen?

KR: Joka peliin lähdetään samoilla systeemeillä. Tässä ottelussa maski oli maalin edessä hyvä ja vedot suuntautuivat maalia kohti. Ehkä hyökkääjätkin tiputtivat palloa pakeille syvältä aavistuksen aikaisempia pelejä enemmän.

T: Avauskentälliseen oli tullut melko lailla muutoksia. Metso-Lajunen-Hiltunen puolustajinaan Pekki ja Rask pelasivat mielestäni hyvän ottelun.

KR: Totta. Tämä ketju oli hyvin pelissä mukana alusta asti. "Make" oli pelipäällä ja ajoittain oli havaittavissa jonkinlaista "tutkaparin" orastavaa alkuakin Tuomaksen kanssa. Pekka ja "Pertsa" pelasivat hyvän pelin molempiin suuntiin. Pojat saivat vastuuta ja pelasivat myös sen mukaisesti. "Perunakin" pääsi vihdoin maalitilastoihin, kun malttoi vetää ranteella, eikä yrittänyt laukoa läpi kenestäkään lämärillä.

T: B-juniori-ikäinen Jussi Luoma oli myös positiivinen yllätys. Miten kommentoit Jussin peliä?

KR: Jussi oli pirteä ja liikkeellä hyvällä jalalla. Kaverilla on hyvä, ennakkoluuloton asenne pelaamista kohtaan. Jussia ei pienemmästä koosta huolimatta pelota mennä kulmauksiinkaan. Siisti herrasmiespelaaja, josta kasvaa vielä kovan luokan pelimies.

T: "Mallun" alku otteluun oli vaikea. Viiden ensimmäisen vedon jälkeen pallo oli käynyt kerran tolpassa, kahdesti maalissa ja vain kahdesti jäänyt räpylään.

KR: Alku oli lievää haparointia, mutta esimerkiksi kahdessa viimeisessä maalissa ei "Mallua" todellakaan voi syyttää. Alun jälkeen "Mallu" kokosi itsensä ja pelasi erinomaisen ottelun. Ei "Mallu" suotta ole maalivahtitilaston kärjessä. Hyviä koppeja, fiksuja avauksia ja ennenkaikkea hyvää liikettä!

T: Toiseen erään muutit "junnuketjuun" Tomi Monosen tilalle Niko "Bang-Bang" Bergholmin. Tämä näytti piristävän junnujen peliä.

KR:  Joo, "Bäri" onnistui hyvin. Hän toi kulmatilanteisiin ja karvaukseen lisää virtaa. Taistelutahtoa löytyi ja se näkyi otteissa.

T: Tunteetkin näyttivät välillä vähän kuumentuvan. Mitä kommentoit vaihtopenkille, kun näit, että sininen alkoikin muuttua punaiseksi?

KR: Rauhoittelin poikia, tietysti. Sovittiin, ettei lähdetä kiukutteluun mukaan. Viimeisen 10 minuuttia, kun M-Team haki kavennusta, he käytännössä vain rynnivät täysillä päälle. Suut kävivät, tökittiin ja turhauduttiin.

T: Muutama veivikin nähtiin tänään. Lohjalla ei niitä vähään aikaan olekaan harrastettu. Viimeksi varmaankin Lindin Harrin aikaan.

KR: Tuomas tuo oman värinsä mukaan. Hän on mielestäni päässyt hyvin mukaan joukkueeseen ja peliin alun hankaluuksien jälkeen. Kun Tuomas vaihdettiin siipipelaajan paikalta kärkeen, homma alkoi heti toimia paremmin. Kyllä Lohjalla vielä veivimaali nähdään, heh-heh.

T: Huhujen mukaan Samuli (Reijonen) ja "Tihi" (Juvonen) olivat lyöneet ottelusta jonkinlaisen vedon.

KR: Pojat taisivat lyödä vetoa, että jos "Tihi" tekee kolme pistettä, niin Samuli kaunistautuu. Samulin kommentti pelin jälkeen: "Tais tukka lähtee", kertoo kaiken. Samulia voi kuitenkin lohduttaa, että hänelle sentään kasvaa tukka... heh-heh.

T: Ensi perjantaina olisi sitten taas "neljän pisteen ottelu" Indiansia vastaan. Millä eväillä peliin?

KR: Eddy tulee takaisin korkeanpaikanleiriltä, jonka myötä uskonkin, että saadaan kaikki kolme ketjua hyvin jälleen peliin mukaan. Emme jää katselemaan sarjataulukkoa, emmekä laske vastustajien otteluiden myötä sarjasijoituksia kesken pelejä. Taistelemme voitosta, mutta pakkovoittoja emme lähde hakemaan. Meillä ei ole mitään hätää, kun pidämme oman päämme tiukasti kurissa.

Otteluraportti:    Jarkko Hannuksela