11.2.2023 17.00
Miehet edustus - PoRe4 - 5 » 4.2.2023 15.00
NIB - Miehet edustus9 - 7 »

Ottelulehtisen mainos miehet edustusJokaisessa kotiottelussa lipunmyynnin yhteydessä katsojille jaetaan ottelulehtinenLue lisää »

Miehet 1 - PSS (4 - 6)

Aika: 23.2.2007 19.00
Paikka: Tennarin Palloiluhalli
Sarja: 1. Divisioona, itälohko

LoSB ja PSS olivat kohdanneet toisensa kahdesti aiemmin. Molemmissa otteluissa oli kotijoukkue ollut niskan päällä. PSS lähti kolmannen kierroksen otteluun paineitta, kun taas LoSB oli jälleen kerran ”selkä seinää vasten”, mikäli se mielii sarjapaikkansa säilyttää ilman karsintoja.

Avauserä hermostunutta, tehot kateissa puolin ja toisin

Avauserässä ei salibandyn hienouksia juuri nähty. Molemmat joukkueet näyttivät tunnustelevan vastustajan pelitapaa kytäten virheitä ja vastaiskun paikkoja. LoSB oli liikkeellä tutulla 1-2-2- karvauksella, tosin kenties aavistusta korkeammalla ja aggressiivisemmalla karvauksella kuin mihin on totuttu. PSS karvasi 2-2-1- systeemillä hieman noin 60-65% kentän mitasta.

Avauserässä molemmat joukkueet ehtivät kertaalleen kilauttaa pallon ylärimaan, mutta muutoin ei kerrottavaa juuri jäänyt. Parhaiten hyökkäyspäässä paineitta sai luotua viininpunaisten 2.ketju Metso-Lajunen-Hiltunen. Ketjun yritys palkittiin ajassa 5.43, kun Tuomas Hiltunen riisti PSS- puolustajalta pallon LoSB:n puolustusalueella, karkasi puolittaiseen läpiajoon ja laukoi laidan vierestä lujaa pallon takayläkulmaan "putken alle" ja vei viininpunaiset 1-0 johtoon.

Johtomaalin jälkeen paikkoja oli molemmin puolin, mutta erityisesti LoSB:lla oli paikkoja useampaankin maaliin, mutta vedot suuntautuivat yli, ohi, tai päätyivät PSS:n maalissa erinomaisesti pelanneen Jaakko Pakkasen hyppysiin.

Erätauolle kuvioita hiomaan siis 1-0 kotijohdossa.

Toisessa erässä ote lipsuu, PSS siirtyy rinnalle

Pelaaja- tai pelitaktisia muutoksia ei erätauon jälkeen näkynyt kentällä, vaan molemmat joukkueet jatkoivat samalla systeemillä uskoen oman tekemisen laadun parantuvan toisessa erässä. LoSB jatkoi hallintaa kentällä ja se sai luotua selvästi enemmän vaarallisia maalipaikkoja, kuin vastustajansa. Tehottomuus kuitenkin vaivasi tänään viininpunaisia laatupaikoissa ja näin peli pysyi tasaisena.

Kuitenkin ajassa 23.00 LoSB:n tulevaisuuden lupaus Jussi Luoma murtautui taidokkaasti ja röyhkeästi avopaikkaan nokitusten vierailijoiden maalivahdin kanssa ja PSS- pelaajalle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin rikkoa Luomaa selvässä maalintekopaikassa ja tuomiona aivan oikeutetusti rangaistuslaukaus. Päävalmentaja Kari Ritvanen määräsi Luoman itse suorittamaan "rankkaria" ja nuorukainen harhautti kylmänviileästi veskarin kahville ja nosti pallon etukulmasta sisään. Tilanne 2-0 LoSB:lle.

Peli jatkui tästä edelleen kotijoukkueen hallinnassa ja viininpunaisilla ei näyttänyt olevan mitään hätää missään vaiheessa. LoSB:n tiivis karvaus ja puolustuspelaaminen sai useimmiten tukahdutettua PSS:n avauspelin jo puolessa kentässä ja tästä kotijoukkue iski vaarallisia vastaiskuja. Ne vähäiset paikat, jotka vieraat saivat rakenneltua, päättyivät viimeistään LoSB:n maalivahdin Jani Malmelinin hyviin torjuntoihin.

Erän puolivälissä viininpunaiset pääsivät myös kokeilemaan ylivoimaa, kun PSS:n Kimmo Ahvenniemi passitettiin istumaan 2 min. jäähyä. Ylivoima pyöri kyllä näyttävästi ja pallo liikkui liukkaasti pelaajalta toiselle, mutta juuri se viimeinen syöttö aina ontui, eikä osunut millään kohdalleen tässä ylivoimassa. Näin ei päästy laukomaan kertaakaan kunnolla suoraan syötöstä, vaikka paikat siihen kyllä olivat olemassa.

Peli oli 35 minuuttia täysin LoSB:n kontrollissa ja yleisön joukossakin hykerreltiin tyytyväisenä, kun vierailijat vaikuttivat kovin aseettomilta kotijoukkueen edessä. Mutta yksi maali kaiken muuttaa voi. Pallo vierailijoiden hallussa LoSB:n puolustusalueen kulmassa ja sieltä syötetty "neppi" tavoitti PSS-pelaaja Toni Rannan maalin edestä ja näin tilanne muuttui 2-1:een. Kotijoukkueesta maalia seurasivat aitiopaikalta kokenut pakkipari Juvonen-Tukiainen ja junnuketju Luoma-Mattila-Bergholm.

Tästä ei ehtinyt kulua kuin vajaa minuutti ja palloa kaivettiin taas LoSB-maalista. Tällä kertaa viininpunaisilla oli oma vapaalyönti puolesta kentästä ja Tuomas Hiltunen laukoi sen suoraan päin ensimmäistä vastustajaa ja näin vierailijat karkasivat puolittaiseen ylivoimahyökkäykseen, jonka päätteeksi Mikael Nurmela laukoi tilanteeksi 2-2 ja näistä numeroista siirryttiin erätauolle.

Päätöserässä Porvoo korjaa potin

Jo kolmannen erän ensimmäiset vaihdot antoi osviittaa siitä, mitä tuleman piti. PSS-valmentaja Iiro Parviainen oli antanut selkeän käskyn nostaa joukkueen karvausta ylemmäs. Se toi myös heti peliin vauhtia lisää ja kovia kaksinkamppailuja väännettiin joka puolella kenttää.

LoSB sai erään unelmastartin, kun ajassa 41.38 Tuomas Hiltunen löytää PSS:n maalin takaa syötöllään Henri Urosen laidasta ja tämän viuhuva veto uppoaa aivan yläkulmaan. LoSB johtaa siis 3-2 tässä vaiheessa ja moni jo odottaa viininpunaisten lähtevän pian karkuteille. Mutta toisin käy.

Erän viidennellä peliminuutilla Niklas Nurmela lähtee laidasta kiertoon keskelle ja juniori Jussi Luoma yrittää kyllä seurata omaa miestään, mutta ei saa estetyksi Nurmelan laukausta ja näin tilanne jälleen tasan. Yllättäen Porvoon syvä karvaus alkaa purra koko ajan paremmin kotijoukkueen avauspeliin ja kotijoukkueella alkoi myös tulemaan huomattavasti enemmän keskialueen pallonmenetyksiä.

Vähän ennen erän puoliväliä PSS:n syöttökone Petri Mäki nousee pallollisena laitaa pitkin aina LoSB-päätyyn asti ja löytää kotijoukkueen maalin edestä aivan vapaana olleen Tuomas Hyökin ja näin vieraat siirtyvät pelissä ensimmäisen kerran johtoon. Tässä vaiheessa LoSB:n peli oli tuskaista ja tuskaa lisäsi se, että PSS käytti huomattavasti paremmin maalipaikat hyväkseen kuin viininpunaiset.

Lisää kylmää vettä niskaan tuli reilut viisi minuuttia ennen pelin loppua, kun asialla oli toistamiseen vierailijoiden Tuomas Hyökki. Tällä kertaa PSS-laukaus osui ensin tolppaan ja siitä seuranneen kimmokkeen Hyökki siirsi maalin perukoille. Tilanne siis 3-5 vieraille ja tähän kohtaan myös LoSB:n aikalisä.

Painajainen kuitenkin jatkui ajassa 55.48, kun PSS toimitti pallon LoSB-maalille ja epäonnekseen se kimposi Jussi Luoman jalasta omaan maaliin ja näin vieraat olivat käytännössä ratkaisseet pelin edukseen. PSS tarjosi kuitenkin vielä LoSB:lle pääsyä peliin mukaan, kun joukkue otti kaksi peräkkäistä rangaistusta ja viininpunaiset pääsivät pyörittämään 6-3 ylivoimaa ajassa 57.55.

Kaikesta huomasi, että kyseessä oli sellainen erikoistilanne kaukalossa, jota ei varmaankaan oltu hirveästi harjoiteltu etukäteen ja myös taistelu kelloa vastaan sai aikaan hieman hätäisiä ratkaisuja kotijoukkueelta. Yksi kavennusmaali kuitenkin saatiin aikaiseksi, kun ajassa 58.42 Markus Lajunen laukoi Tero Metson esityöstä tilanteeksi 4-6. Nämä olivat myös loppulukemat ja pinnat matkasivat lohjalaisnäkökulmasta katsottuna harmittavasti Porvooseen.

Loppukommentit:

Peli oli täysin kontrollissa 35 minuuttia, mutta sitten tapahtui se miten usein käy, eli vastustajalle yksi kavennusmaali ja muuta ei tarvita. Vierailijat saivat hengen päälle ja maalin jälkeen he oikeastaan itsekin alkoivat vasta uskoa omiin voitonmahdollisuuksiin.

PSS:n pistepörssikunkku Petri Mäki on kovan luokan pelimies, sitä ei kiistä kukaan, mutta se muu käytös kentällä on jotain todella ala-arvoista. Mies hyppii ja pomppii oma-aloitteisesti kentällä ja yrittää näillä epätoivoisilla tempuilla saada tuomarit menemään lankaan jatkuvasti. Kontakti puuttuu välillä tilanteista kokonaan ja mies kaatuu taas rähmälleen. Luulisi jo oman joukkueen pelaajienkin puuttuvan asiaan.

Muutoin kyllä täytyy onnitella vierasjoukkuetta, että he onnistuivat käyttämään kovalla prosentilla omat maalipaikkansa ja myös siksi, että joukkue kuitenkin oli löytänyt hyvän motivaation tähän heidän kannalta merkityksettömään otteluun. Toivottavasti näin myös viimeisessä pelissä, jossa vastassa on Indians.

Kotijoukkue oli tänään tasaisen vahva vajaat kaksi erää ja loppupelin viinipunaiset olivat tasapaksuja koko joukkue. Ketään erityistä onnistujaa LoSB:sta on tässä pelissä paha mainita, sillä sarjapisteet menetettiin juuri siinä vaiheessa, kun ne olisivat olleet kullanarvoisen tärkeitä. Jani Malmelin ei ollut tänään aivan terävimmillään, mutta olisi kohtuutonta vaatia mieheltä huippupelastuksia pelistä toiseen. Nuori Jussi Luoma oli tänään mukana sekä hyvässä, että pahassa ja tänään tuli varmasti kovaa oppia tuleviin kausiin.

Tilanne kiristyi nyt niin, että putoamiskarsintojen välttäminen ei ole enää omissa käsissä vaan nyt tarvitaan jo paljon muita apuja. Lisäksi, kun todennäköisesti Indians hoitelee lauantaina Tiikerit, se tarkoittaa sitä, että LoSB:n on pakko voittaa viimeisellä kierroksella Loviisa vieraskentällä. Mutta ei mennä asioiden edelle, vaan odotetaan rauhassa tulokset muista peleistä, ennen kuin aletaan taas spekuloimaan lisää. LoSB kohtaa Loviisan Torin vieraissa siis 4.3.